Tek

Tek je čudovit šport, ki mnogo ljudi zelo prevzame. Ena od njegovih mnogih prednosti je dostopnost, saj potrebujete le kakovosten par športnih copat. Vsak lahko teče in vsak zna teči, gre za eno od najbolj naravnih gibanj, pri katerem sodeluje celo telo. Zapodite se v naravo, po tekaški stezi  ali po mestu – cel svet je ena sama tekaška proga :).

Tek je ne le prijetna in preprosta rekreacija, ampak tudi sredstvo za vzdrževanje telesne teže, način skrbi za zdravje, čas samote in miru za vsakovrstne premisleke.

Tek koristi pri izboljšanju telesne vzdržljivosti, pripomore k zdravemu srčno-žilnemu sistemu in k zdravju nasploh, psihični sprostitvi, večji samozavesti, vztrajnosti in še marsičemu. Poleg tega tek krepi imunski sistem, zato je manj prehladov, alergij, težav s prebavo in utrujenostjo. Vpliva tudi na boljši pretok krvi, zato imajo možgani tekačev in tekačic več kisika, kar pomembno vpliva na sposobnost pomnjenja, zbranosti in učenja – to je lahko še kako koristno tudi v šoli ter pozneje v službi in vsakodnevnem življenju.

Teči lahko začnete kadarkoli (recimo zdaj), tehnike pa se boste lahko naučili sproti. Tek je lahko tudi zelo družabna športna aktivnost, saj lahko tečemo v dvoje ali v skupini in se ob tem prav prijetno zabavamo. Le ne primerjajte se z nikomer in tecite, kot ustreza vam. Izrednega pomena je postopnost: začnite s kratkimi razdaljami in počasi povečujte dolžino in intenzivnost. Kmalu boste začutili potrebno tudi po izboljšanju priprave in tehnike, pri čemer vam pomagajo mentorji in trenerji, v šoli ali zunaj nje.

Dijaki Gimnazije Moste so svojo strast do teka med drugim dokazali tudi z udeležbami posameznikov na Ljubljanskem maratonu in dijaških skupin na Tekih trojk. Seveda smo za njih navdušeno navijali in jih z glasnimi vzkliki podpore pričakali, ko so – utrujeni, a zadovoljni – prisopihali v cilj.

 

Ti je všeč Tek?

DELI