Rugby

Če potrebuješ učinkovit način za sprostitev in usmerjanje svoje odvečne energije v fizični napor, potem je rugby dobra izbira, saj gre za naporen in dinamičen šport, pri katerem je veliko teka in telesnih spretnosti. Značilnosti dobre rugby ekipe so dobra taktika, hitrost in fizična pripravljenost ter vztrajnost. Pomembna lastnost rugby ekip je tudi povezanost in timski duh – rugby igralci so znani po dolgih in pristnih prijateljstvih ter radi preživljajo čas skupaj tudi zunaj treningov in tekem.

P.S.: V Sloveniji imamo prek 10 rugby klubov ter celo 1 žensko ekipo.

 

Rugby je poimenovan po istoimenski šoli istoimenskega mesta v grofiji Warwickshire, ki je približno na sredini angleškega otoka. Na tej šoli naj bi leta 1823 mladenič po imenu William Webb Ellis med nogometno tekmo prijel žogo kar v roke in začel z njo teči. No, zgodba je najverjetneje mit, a sliši se kar zabavno in igralci rugbyja po celem svetu verjamejo, da je takrat nastal njihov najljubši šport.

Rugby je sicer zunanji ekipni šport, kjer med seboj tekmujeta dve ekipi po 15 igralcev. Namen igre je doseganje zadetkov s polaganjem žoge v polje zadetka in z brcanjem žoge skozi vratnice nasprotnikovega gola nad prečko. Žogo lahko igralec prinese v polje zadetka z roko ali zadane gol z udarcem z nogo od daleč.

Igrišče za rugby je pravokotne oblike, razdeljeno je na več delov, ki označujejo razdalje. Dolžina igrišča je največ 100 metrov, medtem ko je širina največ 69 metrov. Na vsaki strani travnatega igrišča stoji gol iz dveh navpičnih stranic, ki sta 5,6 m narazen in med sabo povezani s prečko 3 m nad tlemi. Za namene presojanja strelov na gol se šteje, da pokončni stranici segata neskončno navzgor, zato je delo sodnikov lažje pri visokih vratnicah.

Žoga tehta med 400 in 440 gramov, njena dolžina je med 280 in 300 milimetrov. Obseg po dolžini znaša med 760 in 790 milimetrov, obseg po širini pa med 580 in 620 milimetrov.

Za boljši oprijem na podlago nosijo igralci rugbyja športne čevlje s čepki.

Tekma traja dva polčasa po 40 minut, ki ju loči premor, ne daljši od petih minut. Ob polčasu moštvi zamenjata strani.

 

Ti je všeč Rugby?

DELI