Italijanščina

Italijanščina velja za enega najlepše zvenečih jezikov. Hiter, dinamičen in poln preobratov – takšen, kot so tudi Italijani sami. Na Gimnaziji Moste spodbujamo učenje italijanskega jezika, saj je to jezik, ki nas zbližuje s sosednjo državo in odpira dijakom vrsto priložnosti, tako v bodočem zasebnem kot tudi poklicnem življenju.

Ker je Italija naša soseda, je njena dostopnost študentom, ki radi potujejo in raziskujejo tuje dežele, z znanjem italijanskega jezika še toliko večja in lažja. Kdo si ne bi želel ogledati čudovitih italijanskih mest, kot so Rim, Firence, Benetke, Neapelj, Verona… ? Doživeti tujo deželo, navezati stik z domačini ali se znajti v različnih situacijah, je nepredstavljivo lepše in lažje, kadar obvladamo njihov jezik in poznamo njihove navade. Na potovanjih boste lahko sproščeno uporabljali pogosto rabljene fraze, znali vprašati za pot, rezervirati hotel, naročiti kulinarične specialitete in se pogajati pri nakupih. Vse to in še mnogo več se lahko dijaki naučijo na Gimnaziji Moste.

Italija je dežela mnogoterih študijskih in poklicnih priložnosti. Pohvali se lahko z kakovostnimi univerzami (v Bologni je bila ustanovljena prva univerza v Evropi) in prav znanje italijanščine pomembno poveča možnosti za pridobitev štipendije ter za uspešnejši študij.

Slovenska podjetja imajo z italijanskimi tradicionalno dobre poslovne odnose. Znanje italijanskega jezika in poznavanje tamkajšnjih navad našim dijakom omogoča učinkovitejše delo in uspešnejšo kariero. Zato je vlaganje v znanje italijanščine naložba dijakova naložba za prihodnost, saj spodbuja razvoj njegovih intelektualnih zmožnosti in predstavlja dobro popotnico v življenju.

Italiji rečejo tudi muzej na odprtem. Italijanska umetnost, literatura, filmi, glasba in arhitektura predstavljajo pomemben delež v svetovni zakladnici kulture. Znanje izvirnega jezika dijakom omogoča boljši stik z italijansko kulturo, boljše razumevanje in s tem večji užitek.

Pri pouku italijanščine dijaki razvijajo slušne, govorne, bralne in pisne sposobnosti. Sledimo sodobnim pristopom poučevanja tujih jezikov, uporabljamo sodobna tehnična sredstva, poslušamo italijansko glasbo in se kulinarično razvajamo.

Naši dijaki se lahko udeležijo italijanske bralne značke ali pa svoje jezikovno znanje dokažejo na tekmovanju iz znanja italijanskega jezika. Seveda se jezika najhitreje in najučinkoviteje učimo v pristnem okolju, zato organiziramo tudi ekskurzije v Italijo.

 

Pouk

1. letnik 2. letnik 3. letnik 4. letnik
3 ure/teden 3 ure/teden 3 ure/teden 3 ure/teden
+
3 ure/teden
(izbirno za maturo)

 

Učitelji

ANDREJA STRES

Profesorica italijanščine in francoščine
na Gimnaziji Moste od leta 1992

Sodelovanje z inštitucijami
  • Javni zavod Cene Štupar
Projekti in aktivnosti
  • Center medgeneracijskega učenja (od 2014)
Reference
  • Soavtorica Predmetnega izpitnega kataloga za splošno maturo -italijanščina
  • Soavtorica Predmetnega izpitnega kataloga za poklicno maturo – italijanščina
Prosti čas
  • kolesarjenje
  • tek
  • igranje kitare

 

Ti je všeč Italijanščina?

DELI