Košarka

Košarka je bila vedno eden od priljubljenih športov na Gimnaziji Moste – naša tradicija je, da tisti, ki je ne igrajo, toliko bolj glasno navijajo.

Na šoli imamo šolsko ekipo, ki tekmuje v srednješolski košarkarski ligi. Tekme se začnejo na ravni Ljubljane, najboljši trije pa se uvrstijo v četrtino finala državnega prvenstva v košarki.  Lahko se pohvalimo, da smo bili skoraj vsa leta v finalu 6-ih ekip v Ljubljani, največji uspeh do zdaj sta bili dve tretji mesti in eno četrto mesto na državni ravni. Nam lahko pomagaš izboljšati rezultat?

 

Poleg ligaških tekmovanj se včasih pomerimo tudi prijateljsko: dijaki so sodelovali npr. na prijateljskem troboju z dvema kranjskima gimnazijama, kar je bila zabavna izkušnja z veliko prijetnega druženja tudi med in po igrah.

Košarka se pretežno igra v dvoranah, na parketu, zelo pa je popularna tudi ulična različica košarke na podlagi iz asfalta. Na Gimnaziji Moste lahko seveda igrate obe različici :).

Ali ste vedeli:

  • Košarko je v ZDA davnega leta 1891 izumil dr. James Naismith, po rodu Kanadčan, zdravnik, profesor telovadbe ter trener ameriškega nogometa. Moral je iznajti dvoranski šport, ki bi študente na univerzi Springfield YMCA (200 km zahodno od Bostona, ZDA) ohranil v dobri kondiciji tudi pozimi. Igro je zasnoval tako, da je na balkon pribil dva koša za nabiranje breskev. Še dodatna zanimivost: Dr. James Naismith, izumitelj košarke, je v ameriškem nogometu tudi prvi uvedel uporabo čelade.
  • V Sloveniji so že leta 1905 v šolah in telovadnih društvih igrali igro, podobno košarki (še bolj rokometu), imenovano korbball (iz nemščine, dobesedno koš-žoga). Začetnik košarke v Sloveniji je telovadni učitelj in član društva Sokol Maribor Ciril Hočevar, ki se je pripravljal na sprejemne izpite za visokošolski študij na Tyrševem zavodu v Pragi in je moral poznati tudi košarkarska pravila, saj je bila košarka na Češkem zelo razvita.
  • Prvo neuradno tekmo v Sloveniji sta odigrali sokolski društvi Maribor in Murska Sobota, in sicer leta 1922. Rezultat je bil 28 proti 13 za Mariborčane.
  • Košarka se je prvič pojavila na olimpijskih igrah leta 1904, vendar je takrat sodelovalo le nekaj ameriških klubov. Šele leta 1976 so v program OI vključili tudi žensko košarko.
  • Višina koša (305 cm) je enaka višini vratnice pri ameriškem nogometu.
  • Košarkar Gašper Vidmar je bivši dijak Gimnazije Moste. Z Olimpijo je osvojil naslov slovenskega državnega in pokalnega prvaka, s Fenerbahçejem pa tri naslove turškega državnega prvaka in en naslov pokalnega prvaka. Za slovensko reprezentanco je odigral prek sto tekem, nastopil je tudi za Evropskem prvenstvu 2007 in Svetovnem prvenstvu 2010.
  • Drugi znani aktivni košarkarji ali reprezentanti Slovenije so tudi: Bojan Brodnik, Edo Murič, Uroš Zadnik in Jaka Brodnik.

P. S. Kako preveriti, ali si nadarjen za košarko? Zmečkaj 10 listov odvečnega papirja in jih meči v odprtino koša za odpadke z vsaj 3 metrov – če jih gre manj kot pol mimo, imaš potencial ;).

 

Ti je všeč Košarka?

DELI