Umetniško ustvarjanje

Tudi na področju umetniškega ustvarjanja smo na Gimnaziji Moste zelo aktivni in imamo pestro paleto dejavnosti, ki se jim dijaki lahko priključijo.

 

Ustvarjamo izdelke iz gline, ki jih nato spečemo v čisto pravi peči za žganje gline, ki jo imam zelo priročno kar na šoli. Ob 100-letnici naše stavbe smo tako izdelali 230 majhnih in velikih glinenih hišk – najprej smo iz linoleja pripravili kalupe, modele spekli v peči, nato pa jih prebarvali, premazali z glazuro in ponovno spekli. Na velike modele šole smo vstavili vrvice za obešanje, na majhne pa smo nalepili magnete. Hiške so bile odlično darilo na prireditvi za naše goste!

Prepoznavamo likovne in fotografske talente ter jih izpostavimo z razstavami – dijaki fotografirajo, izdelujejo makete, rišejo risbe, slikajo slike … razstave del pa nato potekajo na naši šoli.  V okviru Dnevov evropske kulturne dediščine so bile stvaritve dijakov prikazane tudi v knjižnici Jožeta Mazovca in celo v Arhitekturnem muzeju na skupinski razstavi ljubljanskih osnovnih in srednjih šol.

Dijake seznanjamo z umetniškimi deli čim bolj raznolikih svetovno bolj ali manj uveljavljenih avtorjev, jim vzbujamo zanimanje za umetnost, jih učimo, kako postaneš kritični opazovalec in jih navdušujemo za samostojno ustvarjanje.

Tako v okviru umetnostne zgodovine oz. likovne umetnosti že več let organiziramo oglede razstav doma in v tujini: lani smo bili v Benetkah v galeriji Peggy Guggenheim in na Dunaju, kjer smo si ogledali Naravoslovni muzej z Willendorfsko Venero in razstavo Joana Miroja v Albertini. Dijaki so bili nad videnim navdušeni, še posebej zaradi nenavadnih Mirojevih slik je med njimi kar završalo.

Starim in odsluženim materialom s ščepcem inovativnosti in kreativnosti vdihujemo novo življenje v naši ustvarjalnici – reciklirnici in šivalnici. Sodelujemo pri šolskih aktivnostih (100-obletnica, razne razstave na šoli, modna revija na prireditvi ob zaključku projektnega tedna, izdelava oblačil za prireditve, izdelki za domov), dijaki ustvarjalnice so se predstavili udeležencem mednarodne izmenjave dijakov (Comenius) in tuje dijake kar hitro vključili v svoje delo. Velika posebnost je raznolikost izdelkov, ki nastajajo: nastale so že torbice iz jeansa, pa plastični gumbi, puščice iz plastenk in celo torbe iz registratorjev! Dijaki so ponosni na svoje izdelke, pri delu se sprostijo in uživajo.

 

Ti je všeč Umetniško ustvarjanje?

DELI