Šolsko glasilo Pakajčepišem

Šolsko literarno-likovno glasilo Pakajčepišem je prostor, kjer dijaki lahko objavljajo svoje literarne in likovnega (fotografske, risarske …) stvaritve. Dijaki imajo možnost neomejenega izražanja in tako razvijajo avtentičnost lastnega izraza, osvobojenega miselnih in izraznih klišejskih modelov.

Sodelovanje pri glasilu je namenjeno vsem ustvarjalnim dijakom in dijakinjam, ki poskušajo svoje misli in doživljanje izraziti na umetniški način. Pakajčepišem ponuja odprto platno kritičnemu in doživljajsko močnemu izrazu moščanskih gimnazijcev in gimnazijk. Gradivo za objavo nastaja kjerkoli – na rednih srečanjih sodelavcev, včasih med poukom, večkrat tudi doma.

 

Naša srečanja so včasih razdeljena oz. se dogajajo izmenjaje s humanističnim krožkom. Na urah Pakajčepišem delamo vaje za spodbujanje kreativnosti, spoznavamo različne literarne pisave in tako krepimo lastno pisavo, suveren izraz. Nekateri se vzporedno učijo osnov uredniškega dela, ki si ga sicer delijo mentorica krožka (prof. slovenščine) in dijaki. Za slikovno gradivo je bil doslej večkrat razpisan tudi natečaj.

Od leta 2010 smo izdali pet števil glasila, pesmi iz glasila so bile promovirane na festivalu Mlade rime, dijaki pa so sodelovali tudi na različnih literarnih natečajih. Pakajčepišem je leta 2014 prejel nagrado za prvo mesto za najboljše srednješolsko literarno glasilo v Sloveniji!

GimMoste-Pa-kaj-ce-pisem-2015
GimMoste-Pa-kaj-ce-pisem-2014

 

GimMoste-Pa-kaj-ce-pisem-2013
GimMoste-Pa-kaj-ce-pisem-2012

 

GimMoste-Pa-kaj-ce-pisem-2011

 

Vzdušje sodelovanja in ustvarjanja se pri šolskem glasilu je dobro povzela dijakinja Meta Vražič: »Všeč mi je, ker ustvari nek krog varnosti, kjer svoje stvaritve predstaviš brez obsojanja in se imaš možnost prosto izražati.«

 

Ti je všeč Šolsko glasilo Pakajčepišem?

DELI