Šola samoobrambe

Beseda samoobramba pomeni uporabo sile proti napadalcu, da odvrnemo napad zoper sebe ali koga drugega (silobran). Silobran je pravzaprav protinapad, torej napad zaradi potrebe po obrambi.

Fizičnem konfliktu se je najbolje vedno izogniti, še preden nastane – zato je nujno prepoznati potencialno konfliktne okoliščine.

Samoobramba se namreč ne začne šele s fizičnimi samoobrambnimi tehnikami, temveč že mnogo prej, na verbalni ravni. Konflikt se pogosto začne z zbadanjem, žaljenjem ali nadlegovanjem. Naš cilj je preprečiti, da verbalni konflikt preraste v fizičnega. V varnih okoliščinah se boste naučili, kako v pogovoru odločno postavljati meje drugim in prepoznavati znake, ki vodijo v konflikt. Seveda boste spoznali tudi ustrezne gibe, prijeme, tehnike in taktike, ki vam omogočajo  poiskati možnost izhoda iz nasilne situacije.  Samoobramba v skrajnem primeru vključuje fizično silo ali uporabo priložnostnega predmeta. Pri samoobrambi vedno uporabimo le tolikšno silo, ki je neizogibno potrebna, da se obranimo nevarnosti.

Naučili se boste:

  • kako reči NE,
  • kako se braniti nasprotnika, ko te ta že enkrat drži, objema, pritiska ob steno ali hoče spraviti na tla,
  • kako se pravilno uporabljajo improvizirana obrambna sredstva (dežnik, ključi, svinčnik in drugi vsakdanji in priročni predmeti),
  • prepoznati najbolj pogoste napake v samoobrambnih situacijah.

Naše telo je naše glavno orodje v samoobrambnih situacijah, zato bomo del časa namenili spoznavanju, kako naše telo deluje in  kako ga lahko uporabljamo. Fizična vadba dobro vpliva na vitalnost telesa, krepitev in gibljivost mišic ter razvija občutek za vzpostavljanje in ohranjanje ravnotežja. Prav tako pripomore k boljšemu psihofizičnemu počutju, izboljša telesno držo in splošno kondicijsko pripravljenost.

Samoobramba vas lahko nauči delovanja pod stresom – ne samo v konfliktnih situacijah, temveč tudi v vsakdanjem življenju. Dobili boste večji in boljši občutek varnosti, predvsem pa zaupanje vase in večjo samozavest.

Ti je všeč Šola samoobrambe?

DELI