Jahanje

Včasih se je reklo »Zdaj sem pa na konju!«, če si dosegel kakšno pomembno stopničko na poti življenja. Jezditi pravega živega konja tudi v resnici pomeni navdušenje, srečo in ponos. Ko jahamo po poligonu ali v naravi lahko začutimo zanos in povezanost z živim bitjem, ki nas tako velikodušno nosi na svojem hrbtu.

 

Vez s konjem in jahanje sta lahko pomembni izkušnji v posameznikovi osebnosti rasti. Že sam občutek sedenja na konjskem hrbtu je nekaj posebnega. Z jahanjem se zelo krepi potrpljenje, samoobvladovanje in zbranost. Premagovanje ovir nas nauči obvladovanja strahov in negotovosti ter empatije, ki nam lahko pride prav tudi v odnosih s prijatelji z dvema nogama. Tudi s konjem se lahko zgradi pravo prijateljstvo, v katerem igrata pomembno vlogo spoštovanje in samospoštovanje. Vsak konj – kot vsak človek – ima namreč svojo osebnost in sporazumevanje je uspešno le, če jahač upošteva konjeve lastnosti in posebnosti.

Ponavljanje vaj in osredotočanje na naloge krepi našo odločnost in vztrajnost, kar nam lahko pride še kako prav tako v šoli kot tudi  pri drugih dejavnostih v življenju.

Šola obsega:

  • opravila v hlevu,
  • pravilen pristop h konju (medsebojno zaupanje in razumevanje, spoznavanje konjevega karakterja in načina razmišljanja),
  • priprava konja (osedlanje, uzdanje, krtačenje, čiščenje, spoznavanje opreme),
  • pravilno zajahanje, sedenje in razjahanje,
  • učenje ukazov in dela z vajetmi,
  • učenje jahanja (hoja, kas, galop in prehodi, zavoji, mali krog, veliki krog, menjave po diagonali in prek polovice jahališča, jahanje prek kavalet),
  • vodenje na roki, ohlajanje umirjanje konja,
  • nega konja po jahanju (razsedlanje, čiščenje konja in kopit ter opreme).

Po uspešno opravljenem šolanju pridobite licenco Jahač 1 in Jahač 2, kar pomeni, da imate znanje in izkušnje za samostojno jahanje v ograjenih jahališčih in v naravi.

Lahko si tudi samostojno izposodite konja v katerem izmed konjeniških klubov ali pri drugem lastniku konj.

Sledi možnost nadaljnjega treninga in izpopolnjevanja ter šolanja.

 

Ti je všeč Jahanje?

DELI