Jadralno letenje

Jadralno letalstvo je šport v sožitju z naravo, ki ponuja neomejeno svobodo in izziv – kar predstavljaj si užitek pri letenju med oblaki v tišini, brez motorja, družbo ti delajo le ptice in neskončno obzorje …

Ste vedeli, da jadralno letenje spada med najcenejše oblike letalskih dejavnosti in je najbolj množičen letalski šport pri nas in v svetu?

Mimogrede, dijakinje –  stereotip, da so piloti samo moški, ne drži, saj so ženske enako dobre  ali pa celo prekašajo moške letalce!

 

Jadralstvo je med letalci in letalkami najlepša zvrst letenja, pri kateri se združuje užitek pri letenju v tišini, brez motorja, s pomočjo izkoriščanja naravnih pojavov, kot so: termika, pobočni vzgorniki ali večji valovni sistemi. Je tihi šport višin, katerega temeljna prvina je človekov boj oziroma sožitje z naravo, tako pri premagovanju razdalj, kot pri drugih dejavnostih.

Z jadralnim letalom je možno preleteti tisoče kilometrov (za primerjavo zračna razdalja od Gimnazije Moste do Pariza je 970 km), se v višino dvigniti preko petnajst kilometrov, ostati v zraku cele dneve,  leteti s hitrostmi pošteno preko 200 km/h in vse to brez motorja. No, pravzaprav boste izkoriščali največji motor na svetu – zemljino ozračje z vremenskimi pojavi.

Ob dobrih vremenskih pogojih so iz Slovenije za izkušene jadralce dokaj običajni jadralni poleti vse do Švice ali Nemčije in nazaj.

Jadralno letenje je najboljša možna odskočna deska za poklic pilota velikih komercialnih ali vojaških letal.  Veliko vrhunskih profesionalnih civilnih in vojaških pilotov je jadralnih letalcev ali pa so tako vsaj začeli svojo bogato karierno letalsko pot.

Svojo letalsko pot boste začeli s teorijo, v okviru katere boste med drugim spoznali letalske predpise, spoznali osnove konstrukcije letal in letenja, aerodinamiko, meteorologijo, navigacijo, radio komunikacije in še marsikaj zanimivega ter koristnega.

Po opravljeni teoriji se začne praktično usposabljanje, ki mu sledijo samostojni poleti in nabiranje samostojnih ur letenja, ki so potrebna za pridobitev licence.

 

V okviru šolanja za pilota jadralnega letala boste pridobili GPL licenco (Glider Pilot Licence) in s tem postali pravi piloti. Lahko boste najeli jadralno letalo in šli z njim samostojno letet. Ko boste imeli dovolj prakse boste ob najemu dvosedežnega jadralnega letala lahko s seboj vzeli tudi sopotnika po svoji izbiri in mu s tem pokazali čudoviti svet letenja.

Šolanje obsega:

  • teoretični del,
  • praktični del šolanja internatskega tipa, ki traja štirinajst dni, konec katerega kandidati (praviloma) že sami letijo,
  • nabiranje za licenco potrebnega števila samostojnih ur letenja  pod nadzorom inštruktorja, ki je na tleh,
  • teoretični izpit na Agenciji za civilno letalstvo RS,
  • izpitni let, s katerim se pridobi GPL licenco.
Pomislite – licenco za jadralno letenje boste lahko pridobili precej pred izpitom za avto :)

P. S.: Ne drži, da ne moreš postati pilot/-ka, če nosiš očala!

 

Ti je všeč Jadralno letenje?

DELI