Astronomija

Opazovanje nočnega neba je nekaj prav posebnega – zavemo se veličine »prostora«, v katerem se nahaja naš planet. Naše Osončje sestavljajo Sonce (za katerega ste gotovo vedeli, da je zvezda),  osem glavnih in kup manjših planetov, več kot stotrideset  lun, poleg tega pa še asteroidi, kometi, nebesni sestavi in medplanetarna snov. Pridružite se nam pri spoznavanju osnov astronomije, astronomskih opazovanj in astrofizike.

 

Pri astronomiji boste spoznali kozmološki svet (kako se je vse skupaj začelo in kakšna je usoda vesolja) in opazovalni del astronomije. Astronomijo najprej predstavimo na osnovnem, enostavnejšem nivoju, nato pa sledi poglobljen teoretičen in računski fizikalni pristop – zato je dejavnost odličen izziv za vse dijake, ki imate radi reševanje problemov. Poleg astronomskega opazovanja se boste naučili uporabljati tudi zvezdne karte in se srečali z računalniškimi simulacijami.

Astrofizika je kot znanstvena veda del fizike in se ukvarja s fizikalnimi pojavi v vesolju, ki jih opazuje prej omenjena astronomija. Pokriva zanimive teme, kot je npr. velikost in gibanje zvezd. Poleg tega lahko spoznate tudi temno snov, življenje zvezd, zgodovino in meje vesolja, življenje na drugih planetih, črvine in še marsikaj. Astrofizika je namreč izredno zanimiva podlaga za razmišljanje o našem bivanju v tem vesolju in o pomenu Sonca za nas, Zemljane.

Na šoli imamo teleskop Newton Skywatcher EQ5, ki je nadgrajen z instrumentom SynScan, ki omogoča enostavno in udobno iskanje po nebu, opazovanje planetov, meglic, kopic, galaksij ter še mnogo drugega. Upravljalnik omogoča, da obrnemo teleskop proti določenemu objektu ali pa nas s pritiskom gumba popelje na potovanje po nočnem nebu.

V jasnih nočeh na šolski terasi priredimo astronomske večere: opazujemo zvezde, gledamo sonce in njegove pege, najbolj pa nas je navdušil pogled na Saturn in njegov obroč. Vedno je navdihujoče tudi od blizu pogledati na gore in kraterje, ki se nahajajo na luni. Če je hladno, si skuhamo čaj in se posladkamo s piškoti.

 

Ti je všeč Astronomija?

DELI