Scuba, športno potapljanje

Prav gotovo si je že vsak nadel masko, dihalko in plavuti ter pogledal pod morsko gladino. Tako se vse skupaj začne. Prodnata tla, poraščena z morsko travo, in nekaj ribic, ki jih opazujemo v plitvinah plaž. Marsikoga pa premaga želja, da bi pogledal globlje v tišino morja in odkril kakšno skrivnost (si že predstavljate obisk potopljene ladje?), saj podvodni svet prekriva več kot 70 % Zemljinega površja in le zanemarljiv delež je raziskan.

Rekreativno potapljanje z avtonomno potapljaško opremo je vstopnica v podvodni svet, kjer niste več omejeni s svojo zmožnostjo zadrževanja diha.

 

S pomočjo predavanj, pogovorov in praktičnih primerov boste spoznali teorijo in prakso potapljanja. Med drugim vam bosta Arhimed – mimogrede, to je tisti gospod z banjo – in njegov zakon pojasnila plovnost, pritisk in učinek pritiska na telo.

Preizkusili boste potapljaško opremo in uspelo vam bo (nemogoče!) dihanje pod vodo. Še več, naučili se boste tudi, kako lahko z drugimi potapljači v skupini prav učinkovito komunicirate brez besed in telefonov.

Na svojem telesu boste spoznali najboljši približek breztežnosti, ko boste lebdeli med gladino in dnom ter drseli preko podvodne pokrajine.

V okviru dejavnosti športnega potapljanja bomo opravili začetni tečaj za potapljanje z avtonomno potapljaško opremo in pridobili PADI OWD certifikacijo (Open Water Diver).

S to certifikacijo se lahko s sopotapljačem samostojno potapljamo do globine 18 m, in sicer na vseh svetovnih lokacijah, ki so namenjene rekreativnemu potapljanju.

Šolanje obsega:

  • teoretični del,
  • praktični potopi v nizki vodi (bazen ali morje),
  • praktični potopi v globoki vodi (morje) –  maksimalna globina zadnjega potopa do 18 m,
  • zaključni izpit.

Po uspešni OWD certifikaciji boste svojo potapljaško pot lahko nadaljevali na tečaju PADI AOWD (Advance Open Water Diver), ki vam bo dal širša znanja in premaknil globinsko mejo na 30 m.

Po AOWD-ju pa se boste lahko usmerili v specializacije kot npr.:

  • podvodni fotograf,
  • podvodni naravoslovec,
  • nočni potapljač,
  • potapljač na potopljene ladje, letala …
  • potapljač navigator (GPS in Google Maps žal ne delujeta najbolje pod vodo ;)

Od tu naprej pa vas lahko pot vodi tudi do profesionalnega potapljača ali potapljača reševalca.

Dobrodošli pod vodo.

 

Ti je všeč Scuba, športno potapljanje?

DELI