Humanistična dejavnost

Srečanja »humanistov« so namenjena odpiranju vprašanj in gojenju kritičnega mišljenja. Izhodišča za raziskovanje in refleksijo so aktualna, družbena, včasih tudi filozofska vprašanja na podlagi različnih besedil, od publicističnih, strokovnih do literarnih. Humanistična dejavnost deli cilje z literarno-likovnim glasilom Pakajčepišem, saj na srečanjih gojimo necenzuriran, a kultiviran glas gimnazijcev in gimnazijk.

 

Verjetno najboljši vpogled v dejavnosti lahko dobite kar skozi oči dijakinje 3. letnika, Kaje Šoštarec:

Humanistična dejavnost je preplet debatnega, kreativnega, izobraževalnega in filozofskega krožka, pri katerem ne manjka aktivnosti na podlagi aktualnih dogajanj. Z udeleženci smo spremljali zgodbe, resnične in fiktivne, ki nam jih je predstavila profesorica in mentorica Kristina Hočevar. Spoznala sem avtorice in avtorje, za katere najbrž še danes ne bi vedela, postala sem urednica šolskega glasila, objavila svoja dela – tako fotografije kot besedila, prvič javno brala svoja dela pred izjemnim občinstvom Mladih rim na Metelkovi, delila svoje izkušnje in tehnike pisanja z drugimi avtorji na večerih poezije, se udeležila kreativnega pisanja tudi zunaj šole, debatirala o aktualnih temah z ljudmi drugačnega zornega kota, spodbujala sošolce in dijake k strpnosti, razumevanju in sočutja do sočloveka ter se učila tudi mnogih drugih pozitivnih prvin socialnega življenja.

S pomočjo profesorice, mentorice, poetese in avtorice pesniških zbirk, ki nas je spodbujala k udeleževanju kulturnih dogodkov (večeri poezije, gledališče, opera …) in spoznavanju umetniškega življenja sem hkrati odkrivala tudi samo sebe ter vztrajno nadgrajevala svoj slog pisanja.

Kaja Šoštarec
3. letnik -

 

Ti je všeč Humanistična dejavnost?

DELI